Първи заместник на Жан-Клод Юнкер ще бъде Франс Тимерманс от Холандия

България поема бюджета на Евросъюза. Официално обявиха, че нашият комисар Кристалина Георгиева ще отговаря за финансовата рамка и личните ресурси. Целият състав на Европейското правителството беше представен в Брюксел. 

 

Кристалина Георгиева остава за втори мандат в Европейската комисия, но се издига до заместник на новоизбрания председател Жан-Клод Юнкер. Този път профилът й няма да бъде част от външнополитическата дейност на Европейския съюз, а ще бъде свързан с неговата икономическа политика. Георгиева ще контролира еврокомисарите, ще следи изразходването на европейски бюджет от 140 милиарда евро годишно и ще отговаря за 30-те хиляди служители на комисията.

 

Кристалина Георгиева заяви днес, че на новата си позиция ще продължи да бъде полезна на нашата страна. 

 

Ето и останалото разпределение на отговорностите в новата комисия. Първи заместник на Юнкер ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

 

Останалите заместници на председателя са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката, Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията, Валдис Домбровискис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог, Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

 

От днес нататък предстои по този списък предложените еврокомисари да се явят на изпит пред отделните комисии на Европейския парламент тук в Брюксел. След това в Страсбург на пленарна сесия, след като са издържали изпита, парламентът ще гласува новите комисари. Очаква се всичко това да се случи до началото на ноември.