Според Брюксел все още не се изпълнява мирното споразумение

ЕС прецени, че мирното споразумение все още не се прилага „коректно” в Източна Украйна и реши да запази икономическите санкции срещу Русия, предаде БГНЕС.

 

„Макар да бяха регистрирани окуражителни развития в политическия процес и в прилагането на някои аспекти от протокола от Минск, все още е необходимо да се приложат коректно основни точки от протокола", съобщи дипломатическата служба на ЕС. Протоколът предвижда спиране на огъня и сключването на мирно споразумение.

 

28-те засилиха санкциите срещу Русия на 12 септември, като затрудниха достъпа на руските компании до финансовите пазари, удряйки най-вече банките и компаниите от областта на отбраната и петролната промишленост. Ограничения за издаване на визи и замразяване на авоари също са в сила срещу 119 руснаци и украинци и 23 компании, обвинени, че са били замесени в конфликта в Украйна.

 

Европейският съюз поиска от дипломатическата служба и от ЕК да представи в края на септември оценка на ситуацията, която може в случай на чувствително подобряване, да открие пътя за отмяна на санкциите. Тази оценка беше обсъдена днес от посланиците на 28-те.

 

„ЕС ще продължи също така активния си ангажимент със страните за намиране на мирен изход от кризата в Източна Украйна", се казва в комюникето. „Съюзът ще продължи да следи внимателно развитията на място и да преценява прилагането на протокола от Минск", се казва още в съобщението. „Ако положението на място позволява това, Комисията и дипломатическата служба ще бъдат приканени да представят пред Съвета (който представлява държавите) предложения за поправка, замразяване или отмяна на пакета от санкции, който е в сила в момента, изцяло или частично”, потвърди ЕС.

 

Според европейски източник новата оценка може да бъде обсъдена на срещата на външните министри на ЕС на 20 октомври в Люксембург. Тя ще се състои малко преди срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на 23 и 24 октомври в Брюксел.