Засилва се напрежението на сирийско-турската граница

Засилва се напрежението на сирийско-турската граница. Все по-вероятна е сухопътна акция на турската армия срещу джихадистите от "Ислямска държава". Според президента Ердоган радикалните ислямисти всеки момент ще превземат ключовия граничен град Кобани. В същото време хиляди кюрди протестират в цяла Европа срещу пасивността на Анкара.


Бомабардировките срещу Ислямска държава са толкова близо до Турция, че експлозиите могат да се видят от турска територия. Въпреки това ислямистите напредват. Те демонстративно развяха черното знаме на джихада над един от хълмовете край Кобани.


От началото на тяхната офанзива срещу стратегическия град са загинали над 400 души. Поне 16 хиляди сирийци избягаха от Кобани и са бежанци в Турция. Президентът Реджеп Ердоган държа реч пред хиляди бежанци.


„Не можеш да разрешиш този конфликт с бомбардировки. Изправени сме пред нов проблем. Ислямска държава е терористична организация. Минаха месеци, а нищо не беше постигнато. Кобани ще бъде завзет. Трябва да се помогне на сухопътните сили, които воюват на бойното поле”, обяснява президентът на Турция Реджеп Ердоган.


В Турция избухнаха безредици свързани с конфликта. Хиляди кюрди излязоха по улиците с искане армията да влезе в Сирия и да прогони ислямистите от Кобани. Един човек загина, а десетки бяха ранени при сблъсъци с полицията. Протести на кюрди със същите искания имаше и в Европа. Протестиращи опитаха да блокират един от терминалите на лондонското летище Хийтроу. Голяма група кюрди се опита да нахлуе и в парламента в Холандия. Подобни прояви имаше още в Брюксел и Женева.