Мъжът получи и 6-месечна условна присъда

Британският гражданин Ян Фредрик Рос беше получи днес 6-месечна условна присъда и глоба от 5000 лева от Бургаския окръжен съд заради унищожаване на яйца от защитени видове птици. 

 

Рос ограбвал яйцата от гнездата и  ги събирал в своята лична колекция. Британецът беше обвинен за унищожаване на яйца от защитени видове, сред които земеродно рибарче, градинска овесарка, кафявокрил огърличник, голямо черноглаво коприварче, както и препарирани защитени видове сред които малък ястреб и обикновен мишелов.

 

Той имаше и обвинение за задържане на яйца от вид под специален режим на защита – белоглав лешояд. Това е изключително рядък вид птица, който е бил на ръба на изчезването и след дългогодишни усилия на природозащитниците в България, днес са известни 60 двойки, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. 

 

През декември 2011 г. британецът бе задържан. При направения обиск в дома му бяха иззети яйца на различни видове редки птици, защитени от българското и европейско законодателство. Открити бяха също катерачна екипировка, дневници, описващи как Рос е събирал яйцата незаконно от гнезда на застрашени птици, кутии за съхранение и инструменти.  Операцията по разкриването на британския колекционер бр проведена със съдействието на британската полиция, Интерпол, Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания и Българското дружество за защита на птиците.