Руският държавен глава даде интервю за германската обществена телевизия

„Не бива да се отразява украинската криза само от една страна”. Този призив към медиите отправи президентът Владимир Путин в интервю за германската обществена телевизия А Ер Де, предаде БТА. Цялото интервю ще бъде излъчено утре вечер.

 

„Най-важното е, че не бива да се гледа на проблема само от една страна. Сега в източната част на Украйна се водят бойни действия. Украинското правителство задейства войски. Използват се дори ракетни снаряди. Но нима за това се говори? Нито дума. Това означава, че вие искате украинското правителство да унищожи всички - всички политически противници и опоненти. Нима това искате? Ние не. И няма да го допуснем", заяви руският президент.

 

Русия няма да изисква от Украйна предсрочно да погаси миналогодишен кредит от 3 милиарда долара, ако общият й дълг превиши 60 процента от БВП", заяви още Путин, цитиран от Интерфакс.

 

„Ако направим това, цялата финансова система отново ще се срине. Вече взехме решение - няма да го правим. Не искаме да усложняваме ситуацията. Искаме Украйна най-сетне да стъпи на краката си”, заявява руският президент.

 

Путин поясни, че става дума за кредит, отпуснат точно преди година, от 3 милиарда долара. 

 

„Има условие, че ако общият дълг на Украйна надмине 60 процента от БВП, то ние, сиреч, министерството на финансите на Русия, имаме право да предявим искане за предсрочно погасяване", поясни той.

 

„Всички ограничения са контрапродуктивни, и в крайна сметка нанасят вреда, на всички участници в международната дейност, било икономическа, било финансова", подчерта Путин.