Причината е разкритието за тайни споразумения със световни компании за укриване на данъци

 

 

Жан-Клод Юнкер ще бъде подложен на вот на недоверие в Европейския парламент заради разкритието за тайни споразумение със световни компании за укриване на данъци.  

 

Вотът ще се проведе следващата седмица на пленарната сесия в Страсбург.

 

Искането за вот на недоверие беше внесено от група от 76 евродепутати. Жан-Клод Юнкер не е първият комисар, подложен на такова изпитание.

 

В цялата история на ЕП евродепутатите са подлагали на вот на недоверие седем председатели на ЕК. Само един обаче подаде след това оставка. Това бешр сънародникът на Юнкер - Жак Сантер, чието председателство беше пометено от скандали за корупция в самата Комисия в края на 1990-е.

 

Вотът срещу Юнкер предизвикаха депутатите на Партията на Найджел Фараж, Националния фронт на Мари Льо Пен и на италианския комик Бепе Грило. Те събраха подписи, които осигуриха задължителния минимум от 10% от общия брой на депутатите, за да може такова предложение да влезе в дневния ред на парламента. Гласуването ще се проведе през следващата седмица на пленарната сесия в Страсбург.  


 
Рискът за Юнкер е нулев, тъй като мнозинството ще го подкрепи. Самите организатори на инициативата целят само да подклаждат напрежението около скандала с Люксембург и доверието към бившия премиер на страната.


 
Изпитанието за Юнкер ще бъде в седмицата, когато Папа Франциск ще посети парламента и фокуса на вниманието ще бъде така или иначе насочен към Страсбург.  

 

Информация на Антоанета Николова