Ана Мато си тръгва заради корупционен скандал

Министърът на здравеопазването на Испания Ана Мато, чийто бивш съпруг бе свързан с голям корупционен скандал, включващ управляващата Народна партия, обяви днес, че е подала оставка, предадоха Ройтерс и Франс прес.

 

По-рано съдия-следовател обвини Ана Мато, че се е облагодетелствала от схема за подкупи, която вече навреди на консервативната формация на премиера Мариано Рахой, съобщи БТА. В изявление Ана Мато отбеляза, че съдията не я е обвинил в никакво престъпление и че официалното постановление на съда показва, че тя не е знаела за каквото и да било престъпление. Тя обаче е решила да подаде оставка, за да не навреди на правителството и на своята партия.

 

На 43 души, сред които бивши високопоставени представители на Народната партия, бяха повдигнати обвинения във връзка с този корупционен скандал. Сред тях са трима бивши ковчежници на партията.Това е първата оставка в консервативното правителство във връзка с корупционна афера. Тя бе подадена в момент, когато кабинетът се ангажира да се бори с този бич, който е един от основните поводи за безпокойства на испанците.

 

Предвидено е испанският премиер Мариано Рахой да представи утре сутринта пред парламента план за по-добър контрол на финансите на политическите партии, в момент, когато не спират даизбухват скандали за корупция.