Автомобилите са събирани между 50-те и 70-те години от френския композитор Роже Белон

Съкровище от 60 ръждясали класически автомобила на стойност 12 милиона паунда ще бъде продадено на търг, информира БГНЕС.

 

Колите ръждясвали във френска ферма в продължение на 50 години. Сред тях има ретро спортни коли, Ферари, в което някога се е возила Джейн Фонда, и Талбот-Лаго, собственост на египетския крал Фарук.

 

Автомобилите са събирани между 50-те и 70-те години от френския композитор, диригент и продуцент Роже Белон, който мечтаел да ги реставрира и да ги представи в музей. Поради проблеми с бизнеса си той бил принуден да продаде около 50 от автомобилите си. Оттогава колекцията коли ръждясва под навес в една ферма в Южна Франция.

 

Роже Белон почина преди 10 години, а синът му Жак, който наследи колекцията, почина миналата година. Внуците на Белон нямали представа за стойността на колекцията и повикали експерт, който да направи оценка.

 

Открили спортен модел Мазерати от 1956 г., по което е работил известният дизайнер Фруа. Най-голямото откритие обаче било Ферари 250GT SWB California Spider от 1961 г. с покрити фарове, което било покрито с купища вестници. В миналото собственик на колата е бил Ален Делон, който е сниман вътре в нея с Джейн Фонда и Шърли Маклейн.

 

Очаква се автомобилът да привлече вниманието на колекционерите на Ферари с определена първоначална стойност в размер на 9,5 милиона паунда. От този модел Ферари са произведени само 36 автомобила, един от които бе купен през 2008 г. от американския актьор Крис Евънс за 5,5 милиона паунда.