След два неуспешни търга, зоопаркът в Стара Загора се съгласи да ги приюти

 

Бебетата лъвчета в Разградския зоопарк намериха нов дом. Те бяха обявени на търг от общината, като два пъти не се появиха кандидати. Изненадващо, докато екипът ни пътуваше към община Разград за репортаж за този проблем, се появи купувач.

 

Минаха шест месеца от появяването на бял свят на трите лъвчета в Разградския зоопарк. Той обаче не може да бъде техен дом, защото общината няма средства. Така вече три пъти се провежда търг, за да намерят бебетата кой да се грижи за тях. Развръзката изненада дори общинарите в Разград, които се бяха примирили с първите два провала. В крайна сметка обаче от Старозагорския зоопарк са проявили интерес към малките лъвчета.

 

От Стара Загора няма да плащат за лъвчетата. Вероятно Разград ще получи в замяна други животни, с които да попълни зоокъта си. Там освен бебетата, има и цели две двойки възрастни животни. Така издръжката им става непосилна за общината.

 

„Седем животни от този вид в нашия малък зоокът са твърде много”, категоричен е заместник-кметът Ценка Таракчиева.

 

Първоначално интерес към лъвчетата проявиха от цирк "Балкански". Но както законът забранява обикновени хора да си купят и отглеждат лъв, така вече е забранено и за цирковете. В Разград пък не искат да се разделят в бебетата.

 

Репортер: Любомир Илиев