Петко Петков е обвинен в убийство на един полицай и опит за убийство на още няколко

Прокуратурата във Велико Търново внесе обвинителен акт срещу Петко Петков от Лясковец. Той е обвинен за стрелбата, при която загина един полицай.

 

В обвинителния акт пише, че 53-годишният мъж „ предумишлено, по начин и със средства, опасни за живота –полуавтоматична ловна карабина „Arsenal“ и полуавтоматична едноцевна пушка „BAIKAL“, е направил опит да умъртви повече от едно лице – шестима полицейски служители, като единият тях - Емил Шарков, е загинал". Според прокуратурата деянието е извършено по хулигански подбуди.

 

На Петков е повдигнато и обвинение, че е държал огнестрелни оръжия, за които няма разрешително.

 

Петко Петков е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

На 14 март психичноболният мъж откри стрелба срещу спецполицаи от дома си в Лясковец. 

 

В продължение на 6 часа, той се беше барикадирал в дома си, като превърна съседите си в заложници. Драмата започна след планирана спецоперация за задържането му. 

 

Петков мразел децата от училището, което се намира точно до дома му, защото вдигали шум. От години пращал писма на директора на училището и заплашвал да разстреля учениците. След поредната заплаха МВР решава да атакува. В 05:00 часа сутринта екип на най-елитното звено в МВР - Отрядът за борба с тероризма, атакува къщата на Петков. Четирима полицаи влизат в кооперацията с думите "Петко, предай се!". Вместо отговор обаче получават дъжд от куршуми. И първите полицаи са ранени.


 
Петко Петков казал, че ще се предаде. Тогава баретите правят втори опит да го арестуват. Дъждът от куршуми срещу тях обаче се повторил. Баретите били предпазвани единствено от щита и тялото на Емил Шарков. Спасил колегите си, но самият той загинал.