Важно е лекарите да питат не само за използването на наркотици, но и за честотата на използване

Британско проучване установи, че рискът от психоза е пет пъти по-висок за редовните потребители на канабис, увеличавайки доказателствата за връзката между употребата на наркотици и умствените заболявания, пише БГНЕС.

 

Продължилото 6 години проучване е публикувано в медицинското списание "Лансет" е обхванало 780 души, живеещи в южен Лондон, 410 от които са лекувани от състояния като шизофрения и биполярно разстройство.

 

Водещия автор на доклада е Марта ди Форти от института по психиатрия, психология и неврология в Кинг`с Колидж в Лондон, която предупреди за нарастващата употреба на "скункс" - силен сорт канабис.

 

"В сравнение с тези, които не са използвали канабис, потребителите на по-силен канабис от типа на "скункс" са три пъти по-застрашени от психоза. Рискът при тези, които го използват всеки ден е още по-висок- пет пъти по-висок, отколкото пи тези, които не са използвали", заяви тя.

 

Психозата е умствено заболяване и симптомите включват халюцинации и самозалъгване. В Англи се диагностицира поне един случай на психоза на всеки 2000 души всяка година. Проучването е базирано на 410 пациенти, получили психоза между 2005 и 2011 г. Още 370 здрави участници от същата територия са включени за сравнение.

 

Изследователите обявиха, че е важно лекарите да питат не само за използването на наркотици, но и за честотата на използване, за да се изчисли риска. Няколко значителни доклада през последните години показват връзка между употребата на канабис и психозата. През 2010 г., проучване сред 3800 мади възрастни в Австралия установи повишен риск от психоза за хората, които са започнали да пушат канабис в ранна възрст и го използват повече от 10 години. Почти 4 % от възрастните по света използват канабис според статия в "Лансет" от 2009 г., която цитира данни от Бюрото по наркотиците и престъпността към ООН.