Проруските сепаритисти приветстваха желанието на президента Порошенко

 

Киев поиска мироопазващи сили на ООН в източната част на страната. Москва се обяви против, а проруските сепаритисти приветстваха желанието на президента Порошенко. 

 

В момент, когато сраженията около спорния град Дебалцево продължават, президентът на Украйна излезе с няколко предложения. Той намекна, че полицейска мисия на Европейския съюз би била добър вариант, защото ще гарантира сигурността. По-късно обаче Петро Порошенко поиска мироопазващи сили на ООН за Източна Украйна, за да наложат примирието. 

 

В остра реакция посланикът на Русия в ООН Витали Чуркин заяви, че искането за мироопазващи сили е разрушителен ход, целящ да подкопае споразумението от Минск. Москва дори обвини Порошенко, че се опитва да действа съгласно нов план, различен от подписания. Лидерите на самообявилата се Донецка народна република обаче се оказаха на различно мнение. 

 

Въпреки примирието, кореспонденти съобщават за ожесточен артилерийски обстрел в Дебалцево. Само вчера района са напуснали 2500 украински войници. При изтеглянето обаче са загинали шестима военнослужещи, а други 100 са ранени.