"Ислямска държава" готви самоубийствени атентати срещу европейски посолства

Бойци на "Ислямска държава" са влезли в Турция и планират самоубийствени атентати срещу европейски посолства в Анкара и Истанбул. 

 

Според доклад на турското разузнаване част от около 3000 джихадисти смятат да се престорят на бежанци и да преминат през България, за да извършват нападения в държави от Европейския съюз. 

 

Предполага се, че някои бойци, сред които и командири на групировката, са се укрили в защитени жилища в Турция.

 

Турската полиция отказа коментари по въпроса, а представителите на разузнавателната служба не дадоха изявления.

 

Припомняме, че тази година в Турция имаше серия от бомбени атентати, последната от които бе миналия петък. Край граничния град Суруч избухна бомба, скрита под автомобил близо до полицейски контролен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия говори, че може би е свързан с конфликта.

 

Междувременно стана ясно, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади е бил заловен през 2004-та година от американските войски в иракския град Фалуджа, но е освободен след година, защото не бил заплаха. Истинското му име е Ибрахим Ауад и се смята, че е 43-годишен. Той работел като административен секретар. Приятели го описват като срамежлив и скромен младеж, който се интересува от религия.