Има опасност от наводнения, предупреждават от МОСВ

Жълт код за нов сняг в Кърджали, Смолян, Пазарджик и Пловдив. А заради топенето на огромните преспи от екоминистерството предупредиха за опасност от наводнения.

 

10 язовира са пълни са и преливат, но няма опасност за хората и къщите - предимно малки, в областите Хасково, Кърджали и Шумен. Високи води се чакат по теченията на реките Тунджа, Марица, Арда, Камчия, Огоста, Русенски Лом и Янтра.

 

Няма вече бедстващи хора, които се нуждаят от лекарства в Смолянско. Остава бедственото положение, то не е отменено в 6 общини. Остава и проблема с тока – все още 75 населени места са без захранване. Пътната мрежа в района е почистена. Очаква се пътя до Мугла да бъде отворен през следващите часове.

 

В помощ на общините държавата изпраща на помощ тежка техника. Такава е осигурена за пътя Баните – Загражден, където се очаква пробивът в последния участък в посока Пловдив да бъде направен днес. Техника е изпратена и в посока Неделино – Гарнати. Падналите дървета ще бъдат раздавани приоритетно на социално слабите и на пострадалите от бедствието, стана ясно от заседание на Кризисния щаб.

 

В Кърджали ситуацията е стабилизирана и спокойна, с изключение на община Ардино. Областният управител Илия Илиев отмени бедственото положение в цялата Кърджалийска област, само 10 км от републиканската пътна мрежа остават непроходими засега.

 

Водоемите се наблюдават заради очакваното интензивно снеготопене. На кметовете е разпоредено да следят състоянието на язовирите и по-малките водните обекти, а дежурните по общини да подават актуална информация за обстановката по места. По данни на Министерство на околната среда и водите падналият сняг в Родопите се равнява на дъжд с количество от 175 до 220 литра на квадратен метър.