НС одобри модела "Москов" на първо четене

 

За да ползват медицинска помощ, пациентите ще трябва да платят всички вноски от 2000 година насам. Това са само част от промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене.

 

Още по темата

 

С промените се предвижда да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравни вноски за хората във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на малко дете. 

 

Една от най-спорните промени е влизането на още двама представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Друга важна промяна е, че от началото на 2016 година, тези, които се осигуряват сами, ще имат шестмесечен период, в който да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години.

 

„След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили от началото на здравноосигурителния модел”, обясни в пленарната зала Петър Москов.

 

При окончателно приемане на промените в този му вид НЗОК ще бъде задължена да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Предвижда се прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите. 

 

 

Снимка/Видео: БГНЕС