Тя криела амбициите си да се кандидатира за ген. секретар на ООН, според "European voice"

Авторитетното издание "European voice", базирано в Брюксел, излезе с критична статия към българския еврокомисар Кристалина Георгиева. В статията, озаглавена "Don`t rain on her parade" ("Не ѝ проваляйте плановете"), се допуска, че Георгиева има намерение да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

 

"По миналогодишните стандарти не бе никаква изненада да видим вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева в Сендай, Япония, миналата седмица, където посети Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия. Все пак през по-голямата част от миналата година Георгиева бе европейски комисар за сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. През тази година обаче тя ръководи въпросите по бюджет и администрация. При това положение какви бяха бюджетните и административните причини Георгиева да бъде в Сендай заедно с Христос Стилианидис, еврокомисарят по хуманитарна помощ? Освен факта, че тя е по-убедителен участник от него в дискусия за жените и облекчаването на последиците от бедствията. Със сигурност присъствието ѝ там няма нищо общо с "необявената й" кандидатура за поста на генерален секретар на ООН", коментира „European voice”, цитиран от БГНЕС.

 

От изданието цитират и представител на Европейската комисия, който е заявил, че Георгиева е отишла в качеството си на един от "тримата световни защитници на намаляването на риска от бедствия", определена за такъв от ООН и че конференцията в Сендай е събитие, което се случва веднъж на 10 години.