Над 310 000 са случаите на бактериални хранителни заболявания през 2012 г.

 

Храни, които съдържат патогенни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 вида заболявания, вариращи от диария до рак. Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на около 2 милиона души годишно в света, включително много деца.

 

През 2012 г. са регистрирани над 310 000 случаи на бактериални хранителни заболявания в Европейското икономическо пространство, като 304 души са загинали. Това представлява само върхът на айсберга по отношение на реалната тежест на хранителните заболявания, информират от Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Световният ден на здравето, който се отбелязва на 6 април, е възможност за превенция и намаляване на риска за здравето от хранителни заболявания. За целта трябва да се повиши информираността на населението за значението на безопасността на храните при осигуряване на безопасна храна за всекидневната трапеза.

 

Затова от Световната здравна организация подчертават необходимостта от разпространение на здравни послания, основани на научни доказателства, чрез които да се обучават както производители и доставчици на храни, така и потребителите. Това е част от глобалната стратегия за намаляване на тежестта на хранителни заболявания и токсикоинфекции.

 

„Пет ключа за по-безопасна храна“ се казва обучителният филм, озвучен на български език, който ще бъде разпространен сред деца от училища и детски градини.

 

Филма може да гледате в прикачения видеофайл.