Европейският път е да експериментираме с улични стилове и да се развиваме, казва директорът Силвия Томова

 

Балетната трупа на Русенската опера отправя ново предизвикателство към публиката и изпълнителите – не само класически танц, но и хип-хоп ще има в репертоара на хореографи и изпълнители от бреговете на Дунав. 

 

На 29 април, когато е Международният ден на танца, ще се състои гала вечер под мотото "Вечер на съвременната хореография" – концертът ще бъде посветен изключително и само на модерните танцови техники.

 

Highslide JS
 

На сцената ще бъдат показани авторски танци на изявени вече българи - млади и много талантливи хореографи като Анна Донева, Ангелина Гаврилова, Асен Наков, съобщи БГНЕС.

 

Модерният танц е силно застъпен в работата на русенския балет, особено в последните четири години, когато в Русе гостуват възпитаниците на немската танцова академия "Минков". Сътрудничеството е плод на основателя на академията Веселин Минков. Самият той е русенец и е танцувал в балетната трупа на операта. В същото време и немските танцьори, които развиват хип-хопа, и русенските класически балетисти са убедени, че имат какво да научат един от друг.

 

Според директора на балета в Русенската опера Силвия Томова съвместната работа е изключително полезна. "Този начин на работа е много смислен и всъщност това е един европейски път – т.е., колкото повече се срещаме с подобни колежи, с подобни личности и работим съвместно, толкова по-добре ще бъде особено за младите изпълнители, тъй като светът на балета, въобще на танца в момента, е прекалено взискателен. Човек трябва да бъде много универсален, трябва да владее класически танц, модерен танц, стрийт денс, хип-хоп. Колкото повече знаеш, толкова си по-използваем", казва хореографката.

 

Highslide JS
 

 

А Веселин Минков добавя, че без балетно знание пък не може да се направи нищо ново в танцово изкуство. "Има, разбира се, течения, които са били в началото на 20 век, където изобщо не са искали да учат балет, но в съвременното днешно време всичко се смесва – балет и модерни течения", казва той.

 

Една от интересните срещи за русенските танцьори бе с международна звезда - Свен Велер, 12 пъти шампион на Германия и два пъти световен в попинга. Този стил съчетава фънк и хип-хоп танцови техники. Свен споделя, че "работата с русенските танцьори бе много добро преживяване” за него, защото самият той е научил „нови неща”. Заедно с балетистите Велер представи пред русенската публика няколко танца, съчетание на хип-хоп и класика с традиционни балетни елементи.