Винаги съм казвал, че България е единствената в НАТО на 100% зависима от Русия, призна той

Снимки и видео: БГНЕС 

 

"Няма основания на този етап за безпокойство - ще продължим да охраняваме въздушното си пространство". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев относно боеспособността на българските ВВС.

 

„Имаме няколко МиГ-а, които изпълняват своите задължения и смятам, че няма основание за безпокойство”, коментира шефът на военното ведомство на въпрос колко изтребителя МиГ-29 летят в момента. Тази тема според министъра „като че ли се преекспонира в обществото”, цитира думите му агенция БГНЕС.

 

Попитан за ремонта на тези изтребители, министърът припомни посещението си в Полша, където е обсъждан и въпросът, свързан с ремонта на МиГ-овете. Той отново повтори, че няма основания за безпокойство. "Около 80 и няколко милиона в цялата сума, ако искаме да ремонтираме няколко от МиГ-овете, които трябва да продължат. Другият вариант е около 24 млн. за два, доколкото разбрах от ген. Радев, които бихме могли да ремонтираме в рамките на тази година, за да гарантираме, че до края на следващата няма да имаме основание за безпокойство", каза Ненчев.

 

"Имаме няколко МИГ-а, няма повод за безпокойство - ще продължим да пазим въздушното си пространство"
- Николай Ненчев

Той не отговори дали вече е получил призовка от прокуратурата, за да даде обяснения по проверката за това, че му е предлаган подкуп от страна на чуждестранни специални служби.

 

Ненчев съобщи, че Програмата за развитие на отбранителните способности вече е внесена в МС, тя ще бъде разгледана, след това предстои да бъде внесена в НС. "Вярвам, че ще бъде приета по начина, по който ние я предлагаме, дори да има някакви забележки или корекции, ще се съобразим, ако това е необходимо. Считам, че в рамките на юни месец бихме могли да имаме един документ, който е приет от Народното събрание", каза той.

 

За стойността на проектите, която предвижда тази програма, военният министър потвърди, че тя е приблизително на стойност 4 млрд. лв. Ненчев уточни обаче, че не би се ангажирал категорично с конкретни числа: „Става дума за приблизителна, защото не знаем каква техника ще купим и от къде”.

 


След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента миналата седмица първа препоръка беше именно Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. На основа на приетата Програма, Министерският съвет да разработи нов "План за развитие на Въоръжените сили на Република България".

 


Според Николай Ненчев България е може би единствената държава в НАТО, която е почти на 100% зависима от Русия по отношение на военната си техника. "Нещо, което не би следвало да изглежда по този начин. Много пъти съм казвал, че имаме несъвместимост и затруднения при общи съвместни действия и учения. Така че ще се стремим да намалим максимално зависимостта от Русия и от други страни, разбира се извън НАТО", обобщи позицията си министърът.