Неговите консерватори получават получават 326 места в 650-местния парламент

(

 

Дейвид Камерън ще е новият стар премиер на Великобритания. Неговите консерватори получават 326 места в 650-местния парламент, което е достатъчно, за да формират самостоятелно правителство.

 

Изборният си успех премиерът Дейвид Камерън отдаде на успешния си петгодишен мандат. 

 

„За мен тази кампания винаги се е водела за трудните решения, които трябваше да вземем през последните пет години, но са основите на по-силната икономика, която поставихме. Ние трябваше да кажем на хората, че ако искат работа, ако искат собствен дом, сигурност и достойна пенсия - да им кажем: „Ние сме на ваша страна!”, заяви Дейвид Камерън.

 

Нощта след вота беше трудна и разочароваща за мнозина. Лидерът на опозицията - лейбъристът Ед Милибанд дори допусна възможността да подаде оставка заради загубата. 

 

„Не спечелихме това, което искахме в Англия и Уелс, а в Шотландия вълната на национализма помете нашата партия. Искам да кажа на всички мои колеги в Шотландия, че много дълбоко съжалявам за това, което се случи”, заяви Ед Милибанд.

 

Тежка беше нощта и за коалиционния партньор в настоящето управление -  либералдемократите. С едва 12 места, лидерът им Ник Клег определи вота като наказателен. Наказателен беше и за крайната десница - Найджъл Фараж ще трябва да се задоволи със само един депутат.