Вторият мандат ще е труден, призна британският премиер пред медии

Убедителната победа на партията ни дава мандат за преговори за предоговаряне на условията за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз (ЕС). Това заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран в понеделник от агенция РИА Новости.


„Това ще бъде трудно, разбира се, но ние сега имаме мандат“, каза министър-председателят  втори мандат пред журналисти. 

 

Дейвид Камерън обещава да постигне преразглеждане на британските отношение с ЕС преди провеждането на референдум за членството на страната в Общността. Камерън планира референдумът да се проведе през 2017 г., но не изключва това да се случи и на по-ранна дата.

 

В интервю за телевизията Channel 4 News премиерът Камерън за пореден път се обяви срещу идеята да даде на шотландците възможността да се самоопределят на повторен референдум за независимост. И то, въпреки значителните успехи на Шотландската национална партия (ШНП) на парламентарните избори в кралството.

 

Според Камерън, шотландците „емпатично“ са отхвърлили независимостта си миналата година. „Имаше референдум. Шотландците гласуваха емпатично да останат в Обединеното кралство“, заяви британският министър-председател. Накрая той отсече, че „няма да има нов референдум“.