Управляващите одобриха законопроекти, които разширяват правомощията на въоръжените сили

На фона на масови протести управляващата коалиция в Япония одобри днес пакет законопроекти, които за пръв път след капитулацията на Токио във Втората световна война позволяват на въоръжените сили да участват в бойни действия в чужбина, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

Новите законопроекти дават на Япония право да използва "минимално необходимата" сила, ако бъде нападната държава, с която Токио е в близки отношения. Не се уточнява обаче за кои държави става дума.

 

Отпадат и географските рамки - по-рано беше разрешено да се използват японските въоръжени сили само при т. нар. "извънредни обстоятелства" в самата Япония и в съседни територии. Освен това законопроектите разрешават на японските войски да осигуряват логистична подкрепа, включително с боеприпаси, на чуждестранни армии в рамките на операции, одобрени от ООН.

 

Днес край резиденцията на премиера в центъра на Токио, до сградата на парламента и в оживени столични търговски райони протичат множество демонстрации и митинги срещу предвижданите
промени. "Няма да позволим да ни въвлекат във война", "Да защитим мира", "Нека запазим мирния дух на нашата конституция!" - се чете по плакатите.

 

Според данни от анкета, огласени тази седмица от телевизия Ен Ейч Кей, 49 на сто от японското население не са наясно с естеството на предлаганите промени в отбранителната политика. 50 на сто са против разширяване на военната роля на Япония в рамките на съюза ѝ със САЩ.