Още толкова са били ранени

Почти 100 000 човека са загинали и също толкова са били ранени във войната в Афганистан от 2001 г., когато режимът на талибаните беше свален при предвожданото от САЩ нахлуване, след което започнаха бунтовнически действия, показва доклад на университета "Браун", предаде БТА.

 

Проучването, направено от Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун", се занимава със свързаните с войната жертви, ранявания и разселвания в Афганистан и Пакистан от 2001 до 2014 г., когато международните сили напуснаха Афганистан.


Докладът сочи, че цивилните и военните жертви в двете страни са били почти 149 000, а 162 000 души са били тежко ранени. 


Според проучването през последните години се наблюдава увеличаване на годишния брой на убитите и ранените, а данните показват, че войната в Афганистан не свършва.


Според ООН цивилните жертви са нараснали с 16% през първите четири месеца на 2015 г., като загиналите са били 974, а ранените - 1963.


Данните в доклада се основават на статистика на мисията на ООН в Афганистан и други източници. В общия брой са включени цивилни, талибани и други бойци, американски и други 
военнослужещи, хуманитарни работници и журналисти.