От сряда собствениците на диспансери имат 60 дни да кандидатстват за лиценз

Ванкувър промени пейзажа в културата по употреба на канабис в Канада, превръщайки се в първия град в страната с контрол над незаконните диспансери за марихуана, съобщава The Vancouver Sun, цитиран от агенция "Фокус".

 

Предприетата мярка, според която двустепенна лицензионна система ще пресява преобразуването на диспансерите с нестопанска цел в състрадателни клубове с нестопанска цел, идва в момент, когато федералното правителство продължава да отхвърля призивите да отслаби своята политика спрямо наркотиците.


От сряда собствениците на диспансери имат 60 дни да кандидатстват за лиценз и ще трябва да отговарят на строги критерии, включително проверка за престъпно минало и ограничения къде може са се намират магазините им. Освен в конкретни райони е забранено такива да има около училища, общински центрове и други обществени места.


Изумителното „разцъфване“ на магазините за марихуана става възможно благодарение на правен вакуум, създаден от продължаващото съдебно обжалване на новите правила на федералното правителство за медицинската марихуана. Но опитвайки се да се справи с проблема, Ванкувър изглежда си спечели няколко приятели.