Гусман, по прякор Дребосъка, избяга от строго охранявания затвор "Алтиплано"

Мексиканското правителство обяви награда от 3.8 млн. долара за информация, която би спомогнала за залавянето на топ-мафиота Хоакин Гусман, информира БГНЕС.

 

Гусман, по прякор Ел Чапо (Дребосъка), избяга от строго охранявания затвор "Алтиплано", намиращ се край столицата Мексико Сити. Мафиотът, бос на наркокартела Синалоа, е избягал по 1,5-километров прокопан тунел.

 

Наградата от 3.5 млн. долара бе обявена лично от вътрешния министър Мигел Анхел Чонг. "Няма да намери покой този престъпник! Няма да спрем да работим, докато не го заловим и върнем в затвора, където му е мястото". Чонг съобщи и че е започнало разследване на затворническите служители, заподозрени, че са помогнали на Гусман в бягството му.

 

Дребосъка успял да избяга въпреки мониторинговата гривна, която е носел, и въпреки камерите, чрез които килията му е била наблюдавана 24 в денонощието. Което означава, че бягството е станало със съдействието на надзиратели и може би дори хора от затворническата управа. За това потвърди и министър Чонг, нарекъл действията на затворническите служители "държавна измяна".

 

Преди 12 години Гусман също успява да избяга от строго охраняван затвор. Оттогава до февруари 2014 г., когато е арестуван, той е в дълбока нелегалност. Дребосъка е известен с пословичната си жестокост, изповядвана и от останалите членове на наркокартела Синалоа, може би най-могъщият до неотдавна в Мексико.