Някои професии наистина правят хората щастливи

 

Свещеник, пожарникар или терапевт – това са професиите, които гарантират щастие, според американска класация. Как да си осигурим усмивка на работното място, дори и да не попадаме в класацията?


Всяка година четем подобни класации и проучвания, но традиционно челната позиция в тях се полага на свещениците. Сред тях е и отец Василий, който потвърждава, че призванието му носи ненадминато щастие.


„Не мога да не бъда щастлив. Бог е щастие, Бог е любов и ако духовника има Бога в сърцето си той не може да е нещастен”, казва отец Василий Сарян, председател на храм „Преображение Господне”.


Често при него идват хора в търсене на съвет, а той винаги е готов да помогне.


„Винаги се стремя да вляза на тяхната честота, да мога да осъзная точно какво е в душата и в сърцето им и да говоря от личен опит. Не да говоря клиширано, защото така е написано – не”, категоричен е отец Василий.


Именно възможността да помага на хората, прави отец Василий истински щастлив. А съветът на психолозите – трябва да вярваме в щастието и да знаем, че можем да си го набавим сами, никой друг не може да ни го даде.


„За мъжа е безкрайно важно да намери точната професия, която отговаря на неговите способности. За жената като че ли на първо място е да намери точния човек до себе си, да има едно добро семейство”, обяснява психологът Ирина Недялкова.


Няма как обаче представителите и на двата пола да са щастливи, ако имат само едното. Що се отнася до щастието на работното място, то основният съвет тук е да се концентрираме върху положителното, а не само върху спънките. А професията на Ирина също попада в класацията на щастието – на 9-то място.  


„Аз съм много щастлива последните 15 години, затова съветвам всеки да не се притеснява, да се бори докрай за своята реализация в живота”, казва психологът Ирина.


А добро начало по пътя към щастието е да си осигурим много светлина на работното място и да си вземем цвете за бюрото.


Повече по темата гледайте във видеото.