Курбан за здраве прати 22-ма от добричко село в болница
Курбан за здраве в добричко село прати 22-ма души в инфекциозното отделение на местната болница. Диагнозата им е бактериална чревна инфекция. Очаква се скоро да излязат пробите, взети от храната, за да се установи със сигурност причината за натравянето.
Гюлджан решила да направи курбан за здраве на малкия си племенник. Заклали овца, накупили продукти. Наели и специална готвачка.
„Приготвих се, хванах си готвачки и те каквото искаха, всичко дадох. Това е”, обясни домакинът на тържеството Гюлджан Исмаилова.
Тук на тези две печки е приготвена храната, а докато седнат на обяд храната е съхранявана в стая. Готвачката, приготвила храната, е категорична, че е спазила всички хигиенни изисквания.
„На силен огън, всичко на чисто. Аз редовно си мия ръцете и знам че не е от мен тази работа. Те ми взеха и проби, и всичко. Не е от мене тази работа”, обясни готвачката Апти Сюлейман.
Въпреки че е опитвала от гозбите, тя няма симптоми от отравяне. Първите оплаквания от гадене повръщани и разстройство се появяват, след като обядът вече е приключил.
С лични автомобили и коли на Спешна помощ, част от гостите са откарани в Спешната помощ в Добрич.
„54 човека доколкото можаха да си спомнят хората. Те бяха паникьосани, неприятна работа”, разказа Мюзефер Асан, кмет на с. Божурово.
Мюзефер е първата, която се почувствала зле. Днес вече е изписана от болницата.
„Още на втория ден бяхме добре. Проблемът беше още същата вечер. Сложиха ни на системи”, разказа съседката Мюзефер Сали.
Хората твърдят, че натравянето не е от закланата овца. Въпреки че е консумирал от овчето месо, Ремзи Али няма оплаквания.
„Ядохме, остана малко от него и за следващия ден на къра цял ден ядох от него. Няма ми нищо”, разказа Ремзи Али.
От всички 22-ма хоспитализирани, в момента само двама са още в болницата. Каква е причината за натравянето ще стане ясно, когато излязат пробите от взетата храна.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Мария Добрева