Медиците твърдят, че са лекували семейство, пострадало на 21 август в Мареа

Сирийски активисти и медицински организации заявиха, че са документирали нападение с химическо оръжие, при което са пострадали десетки души в сирийския град Мареа, като един от източниците обвини "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

 

Организацията "Лекари без граници" съобщи, че е лекувала четирима цивилни от едно и също семейство, които били изложени на химически вещества на 21 август в Мареа - главна крепост на бунтовниците в северната провинция Алепо.

 

Болните имали симптоми като "зачервени очи, зачервена кожа, конюнктивит и затруднено дишане, последвани около три часа по-късно от поява на мехури и влошаване на дихателните симптоми", се казва в изявление на медицинската организация.

 

Сирийско-американското медицинско дружество, което има болници в Сирия, обясни, че над 50 цивилни със симптоми от излагане на химически вещества са били лекувани в полевата й болница в Мареа. "Мехури са се появили по кожата на 30 цивилни. Лекарите са идентифицирали химическия агент като газ иприт", заяви дружеството в изявление.