Учени са успели да установят връзката между тлъстините в панкреаса и диабета

Учени от университета на Нюкасъл доказаха, че смятаният за хронична болест диабет тип 2 може да бъде излекуван с отслабване, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

 

Учените са наблюдавали 18 души със затлъстяване и диабет тип 2, претърпели стомашен байпас и поставени на диета с по 1200 килокалории дневно. Само след осем седмици те се избавили от тежкото заболяване. 

Още по темата

 

Пациентите били на възраст от 25 до 65 години. По време на изследването те отслабнали средно с 14 кг - около 13% от теглото им. В процеса те изгубили и 0,6 гр мазнини от панкреаса, което дало възможност на органа да отделя нормални нива инсулин. 

 

Екипът сега планира по-голямо двегодишно изследване с 200 души съвместно с университета на Глазгоу, за да провери дали постижението ще бъде повторено и дали отслабването може да бъде поддържано толкова дълго.

 

Диабет тип 2 се смята за прогресиращо заболяване, като първоначално се контролира с диета и таблетки, но по-късно може да наложи да се правят инжекции инсулин. Британското изследване е първото, показало, че с поддържане на ниско тегло пациентите могат да бъдат излекувани. 

 

Учените са успели да установят връзката между тлъстините в панкреаса и диабета с нов магнитно ядрен резонанс, позволил им да измерят точно нивата на мастните депозити в органа. При контролната група с пациенти със затлъстяване без диабет нивото на мазнините в панкреас не се променило. Това показва, че затлъстяването на панкреаса е специфично за хората с диабет тип 2.