Университетското изследване е финансиран от НАСА

Цветни изображения, заснети с термична камера, разкриват как колибрите избягват прегряване, докато пляскат с криле до 70 пъти в секунда, пише BBC News, цитирана от агенция "Фокус".

 

Птичките имат “прозорци” за отделяне на топлина около очите, раменните стави и долната и горната част на краката. Изследването, ръководено от Университета “Джордж Фокс” в Орегон, САЩ, е част от проект, финансиран от американската Национална космическа агенция (NASA), който изследва ефектите на климатичните промени върху птиците. Резултатите са публикувани в журнала Open Science на Кралското общество.

 

Отделянето на топлина при птиците е сложен процес, тъй като перата са изключително добър изолатор. Ръководителят на проучването д-р Доналд Пауърс посочва, че върху кожата на голяма част от гнездящите птици се образуват голи петна, когато мътят, “така че яйцата да не са изолирани от телесната им топлина чрез перата”.

 

На изображенията се виждат по-светли петна, които показват, че по телата на колибритата и вероятно на повечето птици, има специални зони с по-ниска плътност на перата около очите, раменете и краката. Те служат като прозорци, които бързо отделят топлината по време на полет.

 

“Искахме да разберем как колибритата и птиците като цяло се освобождават от излишната топлина. Тези прозорци обаче са достатъчни за освобождаване на излишна топлина при умерени температури при различните скорости на летене на колибритата”, изтъква д-р Пауърс.

 

В момента екипът проучва дали тези нежни, хранещи се цветен нектар птички ще бъдат в състояние да избегнат прегряване при увеличени температури.