Окръжната прокуратура в Благоевград образува наказателно дело срещу Тайфи Метльов от Якоруда


 

До 15 години затвор грозят производителя на алкохола-убиец. Окръжната прокуратура в Благоевград вече образува наказателно дело срещу Тайфи Метльов от Якоруда.

 

Ракията, която Тайфи Метльов продавал, уби четирима души. Други четирима, който бяха приети тази нощ по спешност в болница, вече са вън от опасност. 

 

Ракията, която пили, е била с високо съдържание на метил. Мъжете я купили от техен съгражданин - 45-годишния Тейфи - собственик на дърводелски цех, който по всяка вероятност е купил ракията, а после я е препродал. 

Още по темата

 

На втория ден от Коледа в Якоруда се събрали две компании. Едната отишла при комшия на така наречената „свинска сватба” – или колене на прасе, а другата - на рожден ден. И двете компании пили от една и съща ракия. А после започнали проблемите, разказват пострадалите и техните близки. Резултатът от двойния купон - четирима млади мъже умират за по-малко от 24 часа. 


Резултатите от аутописията на двама от починалите сочат, че те са се натровили с метилов алкохол.


"Метиловият алкохол е изключително опасен. Той е клетъчна отрова. Попаднал в организма, удря нервите, очния нерв и мозъка също", уточнява д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ – Благоевград. 


По случая работи и Окръжната прокуратура в Благоевград. Оттам съобщиха, че на 25 декември двама мъже – 38-годишният В.М и 30-годишният С.Н., празнували рожден ден на по-възрастния и изпили около 1,5 - 2 л. от опасния алкохол. На следващата сутрин рожденикът починал. 

 

По-младият му приятел обаче продължил да пие на друго празненство, на което компанията заклала прасе. В празника участвали още 6-има души. Стопанинът на прасето се сдобил с пиенето след замяна на заек срещу 4 литра ракия. По сходен начин с първия смъртен случай, на двама от компанията им прилошало и по различно време на деня - 27 декември, те починали. 

 

Другите четирима са в реанимацията на Благоевградската болница. Към настоящия момент пострадалите не са дали показания като свидетели, тъй като поради провежданото лечение не са годни за разпит. Те ще бъдат разпитани на 30 декември в болницата, а на 4 януари - пред съдия.

 

В късния следобед в понеделник на продавача на ракията-убиец беше повдигнато обвинение за престъпление против народното здраве. Ако вината му се докаже, законът предвижда от 3 до 15 години затвор.

 

Фалшивият алкохол взе четири жертви в Якоруда. Припомнете си във видеото: