Салих Неджар е свързан с Кюрдската работническа партия

 

Сирийски гражданин на име Салих Неджар, влязъл на територията на Турция като бежанец, е заподозрян за самоубийствената атака срещу автобус на военни в столицата Анкара.  

Още по темата

По думите на турския министър-председател Ахмет Давутоглу, заподозреният е свързан с кюрдските екстремисти. 

 

Нападателят е роден през 1992 г. Неговото идентифициране е станало по отпечатъците на палците, снети при регистрирането му като бежанец, съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни на вестника Yeni Safak. 

 

Автомобилът, използван при нападението в Анкара, е бил взет под наем преди около два месеца в Бурса, но не е бил върнат в срок, поради което е обявен за издирване, пише вестник The Daily Sabah.

 

Компанията-собственик се е обърнала към полицията със сигнал за кражба на превозното средство. Известно е, че колата се е намирала в Анкара 10 дни, но е била с фалшиви номера, уточнява Агенция "Фокус".

 

Видео: Ruptly

 

Вече са задържани 14 заподозрени за участие в атентата, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той потвърди изказването на Давутоглу, че отговорни за атентата са Кюрдската работническа партия (ПКК) и Демократичният съюз на сирийските кюрди (PYD).

 

“Ние преди това сме говорили на нашите приятели за силната връзка между ПКК, PYD и Отряд за защита на народа (YPG – въоръженото крило на PYD), но не ни вярваха“, каза президентът.

 

Междувременно, Анкара продължава разследването на кървавия атентат. Премиерът на Турция обяви, че 26 от 28-те убити са били на служба в армията. 28 души от пострадалите все още се намират в болница.

 

 

Турция се закани, че ще отмъсти за нападението, но не каза към кого ще е насочен отговорът. Засега никой не е поел отговорност за атентата.

 

Преди няколко месеца Турция поднови военните действия срещу кюрдите  след близо 3 години примирие.

 

Вижте какво коментира международният редактор на Нова Момчил Минков за вчерашната атака.