Те се консумират най-често в Индия и ориенталската кухня

За тези, който са истински фенове на пикантната храна, лютият сос е незаменима подправка. Той се използва като добавка към салати, месо или в приготвянето на традиционни специалитети, пише БГНЕС.

 

Пикантните сосове са разпространени по целия свят, като най-често се консумират в Индия и ориенталската кухня. Има твърдения, че лютото спомага за топенето на мазнините и поддържането на тялото в добра форма, което е още една причина за използването на пикантни сосове.

 

Ето и кои са най-лютите сосове в света:

 

1. Сос Срирача
Произведен в Лос Анджелис през 1980 година. Този сос съдържа много чили, чесън и червен пипер.

 

2. Чолула
Произведен през 1989 г. в град Халиско - съдържа 20 вида подправки, от които чушки, сол, оцет и други.

 

3. Криста
Произведен в Луизиана през 1923 г. Няма местен жител, който да не обича този страшно лют сос във всяко ястие, салата или бургер.

 

4. РедХод Франк
Произведен през 1920 г. в Мисури. Има вкус на пържени крилца, соев сос и чили.

 

5. Табаско
Произведен през 1968 г. в Луизиана. Това е един от най-разпространените сосове в света.

 

6. Валентина Салса Пиканте
Произведен през 1923 г. в Мексико. Това е перфектната комбинация между чушки, сол, оцет, подправки.