Борис Джонсън ще остане в спомените с някои доста оригинални изказвания

От днес британската столица както има нов управник, върху който ще се фокусира вниманието, но досегашният кмет на Лондон Борис Джонсън ще остане в спомените с някои доста оригинални и полемични изказвания, пишат в. "Фигаро" и БТА.   Той имаше навика да прави хапливи коментари както по свой адрес, така и по адрес на британски и чужди политици.

 

"Шансовете ми да стана премиер на Великобритания са толкова добри, колкото тези да открият Елвис Пресли на Марс или да се преродя в маслина", пошегува се неотдавна той по повод спекулациите, че ще се кандидатира за приемник на Дейвид Камерън на премиерския пост. През 2006 г. Джонсън обаче каза: "Подкрепям Камерън, но само защото съм воден от циничен личен интерес".

 

Когато спечели кметския пост преди осем години Джонсън се пошегува: "Никога не съм вярвал, че един ден Мик Джагър ще ме поздравява за нещо".

 

"През 2005 г. Борис Джонсън излезе с любопитен призив за гласуване за торите. Той каза: "Ако гласувате за торите, гърдите на жените ви ще се увеличат, както и шансовете ви да имате BMW М3".

 

По адрес на критиците на Лондон Джонсън каза през 2014 г.: "Разпространява се идеята, че Лондон е самостоятелна планета, която започва да се отклонява и да насочва извън Слънчевата система. Трябва да се борим срещу това".

 

По адрес на Европа Джонсън не спести жлъчните си коментари. През 2014 г. той написа във в. "Дейли телеграф": "Ако ЕС трябваше да е някаква твар, то тя би била омар. Защото ЕС чрез самото си функциониране насърчава членовете си да поръчват блюда с омари, знаейки, че други ще им платят сметката".

 

През 1977 г. Джонсън написа в също издание: "Аз съм по-скоро проевропейски настроен. Имам желание за една европейска общност, в която всеки може да отиде и да хапне кроасан, да пие ароматно кафе, да учи чужди езици и в по-общ план да прави любов с чужденки".

 

Преди две години Джонсън каза: "Моя ораторски стил беше разкритикуван от големият експерт в областта Арнолд Шварценегер. За мен беше тежък момент да видя, че моите ораторски качества бяха оплюти от австрийски киборг, бълващ само едносрични думи".

 

Джонсън имаше интересни коментари и за по-широк кръг от теми. През 2007 г. той каза: "Едно време канабисът беше много приятен. Но очевидно днес е съвсем друга работа. Той е много по-силен и не мога вече да го понасям. Не искам децата ми да се дрогират".

 

Неотдавна досегашният кмет заяви: "Не вярвам, че използването на мобилен телефон, докато човек е зад волана е по-опасно от другите рисковани неща, които хората правят със свободите си ръце, като например бъркането в носа, четенето на вестник, прелистването на речник, боят на децата и така нататък".