Атанас Русев заяви, че това е манипулация и промяната в закона касае бракониерите

Само по Южното Черноморие намериха 77 трупа на делфини. Повече от 100 са по цялото Черноморие. Според екозащитниците са виновни рибарите, които ги убиват, за да не пречат на риболова им. Рибарите от своя страна заявяват, че нямат нищо общо с това. В крайна сметка забраниха риболова на местата, където има делфини. 

По темата

Екип на „Здравей, България” посети рибарското селище Ченгене скеле. Рибарите там са ядосани и обидени от обвиненията на екозащитниците. Председателят на рибарското сдружение заяви, че без делфините няма да има риба. Хранят се с болната, с което подобряват популацията. Те променят и миграционните пътища на пасажната риба, на което разчитат рибарите.

В медиите тече манипулация за забраната за риболова в Черно море. Никой никога не е твърдял, че нашите рибари са причина за смъртта на делфините. По мой адрес се изговориха стотици неща колко съм некомпетентен. Никой не ми даде досега думата. Думите на министъра на земеделието бяха изкарани извън контекста”, заяви от своя страна Атанас Русев от сдружение „Да спасим Корал”.

„Промените ще са такива, че да се спре напълно бракониерският улов в Черно море. Това, което ще се промени, ще е страшно за бракониерите. Всичко друго е измислица”, коментира Русев.

От РИОСВ-Бургас обясниха, че конкретна причина за смъртта на делфините не може да бъде посочена. За да се определи такава, е необходимо да се направи аутопсия. Тя трябва да се извърши на труп, който е намерен в рамките на 24 часа. Всички трупове на малки делфини са били в напреднал стадий на разлагане. 

Репортер: Цеца Алексова