Вотивите трябва да се поставят на свещено място

Нестандартен метод за лечение от минали времена. За да оздравеят, предците ни се сдобивали с метални фигури на болните си органи. Вярвало се, че ако ги поставят на свещено място, ще се излекуват. 

По темата

Историята е доказала, че човешката болка може да бъде изобразена. Още преди новата ера хората разчитали, че ще излекуват болните места, като ги пресъздадат. Предците ни са възлагали на специални майстори да изработят вотивни фигурки от благородни метали, сребро и злато. 

Т.нар. "вотив" на латински, или "оброк" на български, можел да бъде бъбрек, сърце, бял дроб или всеки друг орган, който създавал проблем.

От древна езическа практика, миниатюрните фигурки за здраве и желания се превърнали в християнска. Вотивите най-често са се поставяли на иконата на светеца, за когото се е вярвало, че може да донесе изцеление и благополучие.

Те обче са се правили не само за здраве. Златарите изработвали всякакви желания  - за плодородие, за нов дом, за професия, за образование, дори за споделена любов.

Но тъй като повечето от тях са били изработвани от благородни метали, неизбежно са се првърнали и в източник на приходи.

Националният етнографски музей е събрал над 500 експоната от различни краища на България, които могат да бъдат видени до края на януари.