Една от пострадалите е получила бедрена фрактура

Лавина на Мальовица. Рано тази сутрин сняг затрупа трима туристи. За щастие всички са живи. Тримата тръгнали на преход в ранни зори от Хижа Мальовица.

Мальовица е красива, но и коварна и опасна. Отнела е десетки животи, а тази сутрин на косъм от смъртта са били трима млади туристи. За щастие лавината не ги е затрупала дълбоко и са успели да повикат помощ навреме. Групата е била от двама мъже и една жена, която е пострадала по-сериозно.

„Имам фрактура на бедрото! Всичко е наред. Приятелите ми са добре Само аз съм ранена в крака”, заяви Надя.

Надя е с тежка фрактура на дясното бедро и ще се възстановява поне няколко месеца.

По темата

„Операция по спешност. Засега няма опасност за живота. Наместване на фрактурата и фиксация с пирон заключващ”, обясни д-р Шади Хаят, дежурен ортопед-травмоталог в „Пирогов”.

В ледените прегръдки на лавината попада и приятелят на Надя - 37-годишният Владимир. Той си е навехнал крака.

„Склонът, който е под наклон започва да се свлича надолу, слой сняг 20-30 см. Човек губи ориентация, започва да се търкаля и тази маса се струпва и човек се оказва затрупан”, обяснява случилото се Владимир.

Владимир, Надя и 20-годишно момче тръгват в 5 сутринта, за да направят така наречения „Мальовишки траверс”. След час и половина стигат местността камината - тесен, снежен и стръмен склон.

„Качихме се на него и повлече лавината. Тази лавина ни повлече на поне 200 метра надолу, доста голямо разстояние”, разказа още Владимир.

Снегът отнесъл Владимир най-далеч.

„По-скоро се уплаших като спря лавината да ме влачи. Като погледнах, не видях никой от другите и това беше най-притеснителния момент. Успях да се разкопая сам. Намерих приятелката ми, която беше малко по-нагоре, тя се оказа, че е със счупен крак”, разказа още Владимир.

Третото момче е късметлия. Лавината го хванала, но не го затрупала. Затова успял да се обади на спешния телефон.

Тримата са алпинисти-любители. Тръгнали са добре подготвени и са знаели къде отиват. Изкачвали са десетки планини през зимата.

„Имахме някакви притеснения за лавини, защото беше валяло скоро сняг нов преди 3-4 дни, но преценихме че за 3-4 дни, когато е било топло времето, снегът се е споил с долния. Освен това, като тръгнахме по склона, той беше стабилен! И това ни е подвело”, коментира още Владимир.

Въпреки огромната опасност, съдбата спасява туристите.