Иван Захариев получи четири години затвор

Иван Захариев, станал известен като Джон Терориста, беше осъден на 4 години затвор. Съдът призна 21-годишния българин с австралийски паспорт за виновен за подготовка на терористичен акт в Германия. 

По темата

Делото срещу Иван Захариев е прецедент за България. Той беше обвинен от прокуратурата за това, че през лятото на 2016 година се е обучавал да стреля с огнестрелни оръжия, включително и с "Калашников", а целта му е била да участва в терористична дейност.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР. Съдът прие тезата на прокуратурата и представените от нея доказателства, че той се е обучавал за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия.

Според доказателствата по делото през 2013 г. Захариев е посетил Сирия с намерение да се влее в подобна групировка, но не е бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки Facebook контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък.

В компютъра му са открити файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното итехнологично развитие“. 

Открита е информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“. Има доказателства и, че Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и ИДИЛ.

Пред съда Иван Захариев заяви, че е невинен. "Нищо не беше доказано в продължение на 7 месеца. Не представиха доказателства, че като съм стрелял, съм имал намерение да се върна в Сирия, нито са показали доказателства, които да показват, че имам връзки или симпатии с ИДИЛ", подчерта той. 

Захариев може да обжалва присъдата си в 15-дневен срок. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.