Армията помага на 1000 пожарникари и стотици доброволци

Отново се разгоря големият пожар в Португалия. Жертвите на огъня се увеличиха с една, след като пожарникар почина от раните си в болница. От събота пожарът е отнел живота на 64 души. Това е  най-тежкият подобен инцидент от десетилетия.

Какви са последствията от пожара в Португалия?

По темата

Температурите в Централна Португалия се повишиха до 38 градуса и огънят тръгна отново. Армията помага на пожарникарите да гасят пламъците. Разчита се и на стотици доброволци

"Сухо е, духа вятър и температурите са високи. Всичко това разпалва огъня, който се разпространява много бързо. Най-трудно е да преместим хората на сигурно място. Някои не искат да напуснат къщите си", коментира един от доброволците.

Смъртта на над 60 души стартира дебат за подготвеността на властите за такива бедствия. Населението на засегнатия район не е било известено за степента на опасност. За пример се дава модерната система, разработена от Австралия преди 8 години. Там населението се известява с SMS-и, а телевизионните програми се прекъсват, за да бъдат дадени инструкции на хората къде гори пожар и как да действат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес