Мястото е евакуирано

Централната железопътна гара в Брюксел беше евакуирана, след като войници са открили огън срещу мъж, който е носил колан с експлозиви, съобщи Би Би Си. Мъжът е задействал взривното устройство, когато видял, че е привлякъл вниманието на униформените край гарата. 

ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА МЯСТОТО В МОМЕНТА:

Няма данни за пострадали и жертви. Белгийските власти съобщиха, че нападателят е неутрализиран, без да уточнят какво е състоянието му. Според местните медии той е убит. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

Белгийската полиция уверява, че ситуацията е под контрол. А от българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи. 

Би Би Си цитира белгийски медии, според които мъжът изкрещял "Аллах Акбар", преди да активира бомбата, която носел. Според очевидци той носел със себе си раница. 

Престрелката е станала на La Grande Place. Самият площад е бил евакуиран. Затворени са ресторантите, магазините и кафетата в района. Гарата, на която е станала атаката, е една от трите най-натоварени в белгийската столица. 

"Хората бягаха навсякъде", разказва свидетел пред Радио Ер Те Ел.

Свидетели заявяват, че са чули звук, подобен на експлозия, допълва Скай Нюз. Реми Бонаф казва, че е бил на мястото.

"Звукът беше много силен. Беше като огромни фойерверки, които избухват точно под носа ми. Последва огън, който обаче беше много малък", разказва той. 

Районът е пълен с екипи на полицията, военни, линейки и сапьори. Движението на влакове през гарата е преустановено. Затворени са и гарите Gare du Nord и Gare Central.

Към 23.00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при експлозията в Брюксел, съобщиха от МВнР.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в белгийската столица, да избягват района на централната жп гара и да следват стриктно препоръките на местните власти, както и да следят информацията в медиите.

Българското посолство в Брюксел следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Белгия: + 32 473 981 042.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.