До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани

Гърне, пълно със сребърни монети откриха случайно в Мездра. При почистване на запустял двор под корените на плодно дърво работници открили находката, чиято стойност още никой не се наема да изчисли.

Този двор не бил почистван години. Затова хората от съседния блок подали жалба в общината.

„Тук имаше дървета по 3 метра, змии, кучета”, разказва жалбоподателят Венелин Цолов.

Намериха сандък със злато край бреговете на Исландия

Работата по почистването започнала, а джанката на повече от 70 години била сред дърветата за изкореняване. Гърнето със съкровището се счупило при ваденето на корените.

„Съседът Цветан отиде, взеха кирка и то гърнето се пукна”, разказва Венелин Цолов.

„Аз извадих парите от дънера. То половината се виждаше вече. Хванах го с ръце и изведнъж се счупи”, разказва Цветан Коцев.

Намериха истинско съкровище, скрито в пиано

Странното е, че нито в този ден, нито в следващите, е подаван сигнал в полицията. Близо две седмици по-късно в музея са предадени 182 монети. Свидетели на намирането им обаче твърдят, че те са били повече.

„Монетите бяха към 4-5 килограма”, твърди Цветан Коцев.

В музея също проверяват каква е истината.

Панагюрското златно съкровище се завърна у нас (ВИДЕО)

„По всяка вероятност ще се издаде вероятно заповед за по-сериозно обследване на целия район”, заяви кметът на Мездра Генади Събков.

До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани. Тогава ще е ясна и реалната им стойност. Засега е ясно, че са сребърни от римско време и повечето са от началото на новото летоброене. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.