Ако сега бъде признат за виновен, той ще получи присъда от 1 до 6 години лишаване от свобода

Мнимият лекар, опитал да измами болно дете, има предишни криминални прояви и даже е бил осъждан. Припомняме, че той се представи за лекар на име Рушен Мухамет – коремен хирург от Германия и член на борда на директорите на огромен медицински холдинг в Турция. Под това име и титла измамникът поиска пари за лечение, несъвместимо с диагнозата на 13-годишната Никол. А за да убеди семейството да му даде 3000 евро, обяви, че е оперирал дори премиера Бойко Борисов. За щастие, след разследването на „Господари на ефира”, мнимият хирург беше арестуван.  

„За това лице имаме само този сигнал. По случая има образувано досъдебно производство. Лицето е криминално проявено, има осъдителни присъди. Ако той бъде признат за виновен заради опита за измама на семейството на Никол, той ще получи присъда от 1 до 6 години лишаване от свобода”, коментира за „Здравей, България” комисар Христо Христов, зам.-директор на ОД на МВР – Велико Търново.

"Господари на ефира" хващат псевдохирург в опит да злоупотреби с болно дете

А какво става с лечението на 13-годишната Никол?

„В събота ни изписаха от Детската онкологична клиника в ИСУЛ след втора химиотерапия. Днес взехме кръвни изследвания и изчакваме резултатите, за да видим какво е състоянието. Ако са ниски показателите, ще се върнем отново в София, за да я стабилизират. Подадохме документи и във Фонда за лечение на деца в чужбина. Тази седмица очакваме офертата от Франция. Ще добавим и нея към документите и ще чакаме решението на Фонда”, разказа за „Здравей, България” Надя Костадинова, майката на болното дете.

Докато чакат одобрение за лечение в чужбина, 13-годишната Никол трябва да премине шест пъти през лечение с химиотерапия. Ако то не повлияе за намаляване на размера на тумора, ще се стигне и до операция на тазобедрената става. Опциите са и трансплантация на стволови клетки и лъчетерапия.

Арест за мним хирург след разследване на "Господари на ефира"

След репортажите, излъчени в „Господари на ефира” по NOVA със семейството се свързват десетки хора, които искат да им помогнат. Някои - за да им помогнат, а други - само за да им дадат кураж в този труден момент.

От „Господари на ефира”: Мним хирург в опит да злоупотреби с болно дете

По дарителската сметка за лечението на Никол досега са събрани около 150 000 лева. Офертата за лечение в Турция обаче е за 165 000 евро. Кампанията за събиране на средства продължава.  

Ако и вие искате да подкрепите благотворителната кампания за Никол, може да го направите по банков път или чрез PayPal.

IBAN: BG46 UNCR 7000 1523 0967 34 BIC(SWIFT) код на Уникредит Булбанк: UNCRBGSF
Никол Йорданова Георгиева

PAY PAL: nadq_2009@abv.bg

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Димитър Върбанов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.