Много от тях влизат нелегално в страната през гористите местности, за да избегнат официалния контрол

По-голямата част от хаитяните, които са поискали убежище в Канада през последните месеци, са получили отказ, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Става въпрос за преминалите по неразрешен начин границата на Канада със САЩ.

Над 6 хиляди хаитяни пристигнаха в Канада между февруари и октомври, но едва 298 от тях са изслушани в Имигрантската комисия и са със статут на бежанци. От тях 29 са получили окончателно убежище – това е едва 1 на всеки 10.

Канада въвежда данък върху марихуаната?

В същото време повечето от искащите убежище от други страни, които също избягаха от САЩ като турци, сирийци, йеменци, еритреъци, суданци или граждани на Джибути, са получили статут на имигранти в Канада.

Общо от февруари до октомври 14 467 души, които са живели в САЩ, преминаха нелегално в Канада през гористите местности, за да избегнат официалния контрол.

Канада въведе санкции срещу 30 руски граждани

От тях са разгледани исканията на едва 1572 души, 941 са получили разрешение да останат в Канада.

Канада се опитва да предотврати наплива на хаитяни, пребиваващи временно в САЩ, които ще загубят през 2019 година статута си на временно пребиваващи в САЩ, който получиха след опустошителното земетресение в Хаити през 2010 година. Новата администрация във Вашингтон води политика на ограничаване на нарастването на подобни групи на територията на страната. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.