Много от пациентите започват лечение в последните стадии на болестта

В България все още има проблем с ранната диагностика на рака. В това са категорични водещи специалисти по онкология у нас.

Нана: Ракът не трябва да пречи на човек да запази желанието си за живот

Всяка година около 30 000 българи се сблъскват с диагнозата и започват да водят битка за живота си. Методите за лечение са все по-модерни, а апаратурата все по-високотехнологична. Оказва се обаче, че има нещо много важно, което в България все още липсва. Това е национална стратегия за справяне с болестта.

Защо Орлин Горанов подкрепи каузата на жени, болни от рак на гърдата?

Преборила рака преди години, сега Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания дава опора на хората, които минават по нейния път.

У всички тях забелязва едно и също нещо – усещането за несигурност. А това чувство се поражда не само от страха на болните, че ще загубят битката с болестта, но и от системата, твърди Евгения.

Момиченце продава куклите си, за да помогне на деца с рак (ВИДЕО)

Решения обаче има, категорични са онколозите. Едно от тях е изработването на национална програма за лечение на рак. Според специалистите подобна стратегия ще изкорени дефектите, а те не са малко.

Розов кемпер на обиколка в 25 града в помощ на жените с рак на гърдата

„Това, което не правим особено добре, е да диагностицираме рака рано”, обясни д-р Николай Недев, специалист по лъчелечение и радиохирургия.

Профилактиката е най-силното оръжие срещу болестта. В битката срещу рака се включват и генетиците. Хората с фамилна обремененост могат да се изследват.

Нана: Втория път ще мина през рака красива и радвайки се на живота (ВИДЕО)

На този етап обаче тези генетични тестове все още нямат широко приложение и не се покриват от Здравната каса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.