Той организирал масово присъединяване към терористичната организация

Мъжът, задържан за тероризъм у нас, е бил на високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Мароканецът Науфал Захри бил издирван от Интерпол за притежание на оръжия, за присъединяване към терористични организации и за събиране на средства за финансирането им.

Според експертите Захри е трябвало да стигне до Западна Европа, където да се присъедини към терористични организации. Пътят му обаче свършва в центъра на дирекция „Миграция” в Любимец, където с него започва работа ДАНС.

Боец от ИДИЛ е задържан при опит да влезе в България

Статистиката сочи, че най-голям брой сред атентаторите в Европа са именно мароканците, чиято организация е изключително добра. Тяхната цел била извършването на атентати, предимно във Франция.

Основните доказателства за това, че Захри и бил на висок пост в ИДИЛ са показанията на свидетели в Мароко.

„В апелативния съд в Ал Рибат са били разпитани двама негови съратници, които са го посочили като един изключително лоялен член на ИДИЛ и в рамките на техните показания и разследването, което се провежда в Мароко, са събрани доказателства, че той е на сравнително висока позиция в организацията", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Заподозрян в тероризъм започна работа на лондонското летище

Според обвинението Захри е доста опасен, носил е колани за самовзривяване.

„Той е обучен много добре в Сирия, участвал в този конфликт 4 или 5 години. В същото време той е натоварен да извършва атентати. Според мен той търси да се присъедини към неговите другари в Западна Европа, тъй като там имат голяма организация - дали в Белгия, дали в Холандия, дали в Швеция”, коментира журналистът Мохамед Халаф.

За да влезе в България, Захри се е подготвял в продължение на осем месеца в Турция. Платил е 2200 евро на каналджии, за да бъде част от група от 27 мигранти.

„В рамките на проверката, която е била извършена от „Гранична полиция”, е установено, че той единствен притежава пет различни документа. Всичките са фалшиви и само той не е поискал статут на бежанец”, обясни още Арнаудова.

Всички останали от групата са изпратени в лагери от открит тип, а самоличността на Захри е установена от разследването на ДАНС и чрез лицева експертиза. Според обвинението той е подготвял терористични групи.

„Това е лице, което представлява изключителна обществена опасност”, заяви Румяна Арнаудова.

„Мароканците представляват 9 до 11% от всички терористи в света. Най-голямата група терористи в Европа това са мароканци”, каза Мохамед Халаф.

Предвиденото в Мароко наказание по обвиненията на Захри е до 30 години затвор.

Общо през последните три години Хасковският окръжен съд е разгледал девет дела на обвинени в тероризъм от други страни, които са поискали тяхното екстрадиране. Най-много са били те през 2015 г. – шест на брой, а през 2017-а е имало само един такъв случай. В Хасковската окръжна прокуратура очакват и официалното искане от Мароко за екстрадирането на Науфал Захри.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.