Кога самоотбраната е неизбежна?

Казусът в Пловдив разтърси социалните мрежи. Много граждани изразиха желанието си да се чувстват сигурни в собствените си домове. Конкретният повод е убийството на Жоро Джевизов-Плъха от известен пловдивски лекар в момент, в който се твърди, че криминално проявеният се е опитвал да обере дома му.

Журналистът Слави Ангелов заяви в "Здравей, България", че твърде много факти са неизвестни, а от тях зависи съдбата на д-р Димитров.

Гняв и протести след ареста на лекаря, прострелял крадец в Пловдив

„При тази ситуация с тези протести беше нормално прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, но това не се случи”, каза той. Ангелов заяви, че не е сигурен дали има запис, както и как точно е станало убийството. Според него протестите по никакъв начин не могат да повлияят на решението на прокуратурата.

„Проблемът е, че този закон не е достатъчно добър. Той се тълкува по различен начин от съда и в последните години съдебната практика показва много случаи, в които хора защитават дома си, намирайки се непосредствено пред апартамента, на някакво стълбище или вход и т.н., но има много такива хора, които влязоха в затвора”, каза той.

Продължават протестите в защита на доктора, убил рецидивист

Една от бившите жертви на Плъха проговори пред NOVA. Милена Петрова обясни, че от полицията са й казали, че единственото, което е спасило нея и семейството й, когато са били ограбени от Плъха, е това, че са спели. Преди осем години семейството й, както и още две други домакинства в Асеновград са станали жертви на Плъха. Той е влязъл в дома на Милена през прозореца в стаята, в която тя спяла и ограбил телефона й, както и бижутата на нейна роднина.

Вълна от протести в подкрепа на лекаря, убил рецидивист (ОБЗОР)

„Аз нямам шанс да се защитя срещу този човек”, каза тя. „Какво мога да направя аз срещу един очевидно физически много добре подготвен мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път”, добави бившата жертва на Плъха.

Слави Ангелов от своя страна повтори виждането си, че проблемът е в закона.

Джамбазки: Човек с 9 присъди трябва да чука камъни в затвора

„Можеш да се защитиш в дома си, само ако е проникнато в него с взлом и насилие. Обикновено крадците влизат много тихо и внимателно, ползват сложни инструменти – последна дума на ключарската техника. Влизат много тихо, крадат всичко и излизат с идеята никой да не ги види. Явно българските депутати не знаят това нещо, за да заложат изискване за влизане с взлом, за да може човек да защити дома си”, каза той и поясни, че дори престъпник да влезе в дома ни, не можем да се защитим, ако не е нахлул с взлом и насилие.

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака (ВИДЕО)

„Защо постоянно търсим баланс, който трябва да защитава насилника, а не жертвата”, попита той, след като каза, че в момента законите за самозащита не са актуални и са от времето на социализма.

„Законът не е достатъчно ясен и дава голяма зона за тълкуване от страна на съдиите”, добави той.

При самозащита ли е действал убиецът на крадец в Пловдив?

„Има изискване да отвърнеш на това насилие пропорционално. Тоест, трябва да отвърнеш със същата доза сила”, разказа той. „Ако ти си с пистолет, а той е с нож, не можеш да се защитаваш”, каза Ангелов. Журналистът разказа за няколко случая, в които жертвите на кражби и насилие влизат в затвора, след като са се защитили. Той изрази мнение, че законът трябва да се промени и особено „тази точка, в която се обяснява, че трябва да се влезе с взлом и насилие”.

„Също така трябва да се види и това изискване за пропорционално отвръщане на агресията”, обобщи Слави Ангелов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.