В нея са включени ДНК на мента и на босилек

Изследователи съобщиха, че са успели да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на хмел, като са използвали генни технологии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Макрон пие вино по 2 пъти дневно: То не е алкохол

Агенцията цитира публикация в научното списание "Нейчър комюникейшънс". През последните години пивоварите изпитват все по-остра нужда от хмел, обяснява съавторът на изследването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази култура за пивоварната промишленост, тя се нуждае от големи количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния вкус на пенливата течност. 

НОВ СПОРТ: Бирена йога (ВИДЕО)

Калифорнийските учени са успели да синтезират вкуса на две от съставките на на споменатите етерични масла. Те са включили ДНК на мента и на босилек в бирената мая. Споменатите две молекули, идентифицирани от калифорнийския екип, присъстват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите.

Гущер пропътува хиляди километри с пратка бира

Генномодифицираното подобие на хмел е било тествано от професионални дегустатори при произведената с него бира. Молекулите били включени в маята и вкусът на хмел е бил дори по-силно изразен в сравнение с традиционната бира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.