Откритието ще даде възможност да се води борба с други видове тумори

През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала погребението си. Тя бе на 36 години и метастазите на рака на маточната шийка се развиваха бързо в организма й. Химиотерапия, радиотерапия, операции - всички опити да се спре развитието на болестта се бяха провалили. Ракови образувания се бяха появили в черния дроб и дебелото черво. За Сю обаче имаше още един шанс - експериментални тестове в медицински център на Националните здравни институти на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Властите провериха всички места за неконвенционална медицина

В този център лекари се опитват да заменят имунните системи на пациенти с левкоцити (бели кръвни телца), които са програмирани да атакуват тумори, свързани с предавания по полов път човешки папиломавирус. Няколко месеца по-късно туморите в организма на Сю напълно изчезнали. От 5 години тя е в пълна ремисия. Лекарите я смятат за излекувана.

НАУЧЕН УСПЕХ: Българи откриха как ключови белтъци поправят ДНК увреждания

"Най-голямото ми удовлетворение е, че давам надежди на други хора", каза Сю, която е агент по недвижимите имоти във Вашингтон и се занимава също с благотворителност.Клиничните опити, в която тя взе участие, осъществиха пробив в борбата с рака. За пръв път бе доказано, че имунотерапията, за която е известно, че е ефикасна срещу левкемия и рак на кожата, може да се използва и срещу рак на маточната шийка. 

Изкуствен интелект диагностицира рак на мозъка

Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори. "Извлякохме от организма й ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин", отбелязаха учените.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си