Данните бяха изнесени от прокуратурата в Пловдив

Началникът на полицията в Раковски Георги Илиев изнудвал заподозрени. Искал пари, за да прекрати разследвания срещу тях. Подробностите бяха изнесени от прокуратурата в Пловдив.

Илиев беше задържан в четвъртък с прокурорско постановление за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение за подкуп и за изнудване. Той, заедно с двама свои служители, изнудвали търговец на контрабандни цигари да им плати 20 000 лева, за да прекратят започнало срещу него разследване за незаконна търговия с акцизни стоки. Сумата била платена в районното управление. Началникът взел от тази сума 1000 евро за себе си и дал на другите двама подчинени също по 1000 евро. 

Видеозаписът на рекордния подкуп – „мечта за всеки прокурор” (ВИДЕО)

Схeмата започна да се разплита покрай разследването на други двама полицаи от Пловдив, които бяха задържани миналата година. Оказа се, че те са извършили три въоръжени грабежа, като единият от ударите е за около 300 000 лева. 

Началникът на Районнто управление в Раковски Георги Илиев е бил близък приятел с един от двамата  полицаи от Пловдив, които  миналата година бяха задържани за  въоръжен грабеж на микробуси с контрабандни цигари. При един от ударите им през декември 2016 година край парк Лаута те завързали шофьора на буса с белезници.  Задигнали парите му и нелегалната му стока за над 41 хиляди лева. Месеци по-късно търговецът е извикан в РПУ- Раковски, където  началникът и двама оперативни служители започнали да го изнудват.

"След като са получили парите пред лицето, което е било изнудвано са били скъсани снимките и било заявено, че случаят му е решен. Изнудваният търговец има малък магазин за алкохол и цигари в квартал Столипиново. Правим опити да говорим с него, но ни посрещат агресивно", казаха прокурор Румен Попов.

Спецпрокуратурата разказва как е бил предаден подкупът на Иванчева (ВИДЕО)

"Извършителите са се представили за полицаи. Спирали са за проверка и са задържали лица, които са превозвали цигари без бандерол в микробуси. Един от съучастниците на тримата обвиняеми към настоящия момент се е сдобил със снимка на микробуса, пълен с цигари, на пострадалото лице. Той е бил изпратен по електронен път на началника на районното полицейско управление в Раковски, който от своя страна, заедно със своите подчинени, решил да изнудят и принудят лицето да предаде 20 000 лева", обявиха от прокуратурата. 

Полицейският шеф е задържан за 72 часа. Другите двама униформени са освободени срещу парична гаранция от по 1500 лева. И тримата полицаи са остранени от работа.

"Част от българските полицаи гледат твърде много филми американски, в които обикновено лошите наказват  други, малко по-лоши от тях и накрая често излизат положителни герои. В живия живот е различно", заяви зам.-директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, Павлин Коджахристев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.