С лични карти на мач - ще промени ли тази мярка нещо?

Футболното хулиганство е хроничен проблем. Това са думите на проф. Калин Гайдаров, който е преподавател по психология и бивш директор на Института по психология към МВР. Той заяви, че трябва комплекс от мерки, които да се реализират системно.

ИДЕЯ: На стадиона само срещу лична карта (ВИДЕО)

„Ние отиваме от една декларация на друга декларация и забравяме преди какво е било казано и обещано, и така всъщност не се реализира нищо”, каза той.

„Защо не се прилагат тези разпоредби, които са ясно описани в този закон”, заяви той.

Издирват запалянкото, който хвърли бомбичка по полицайка

„За мен да, дотолкова, доколкото е това е един компактен закон, който би могъл да свърши добра работа, ако се прилага, но с пълния му размер с всички възможни санкции, които са предвидени там”, отговори той на въпрос дали настоящият закон е ефективен.

„Ние спираме само до факта, че установяваме, че има насилие, установяваме, че има едни хора, които са извършили такъв акт и толкова – глобяваме ги и приключваме. Оттук нататък каквито заявления и декларации да се направят, всичко трябва да се реализира така, както е написано в закона буквално и безкомпромисно”, заяви той.

Може ли да се сложи край на агресията по стадионите?

Професорът добави, че пропускът за реализиране на закона е на всички, които са ангажирани с противодействието – полицията, клубовете и цялото общество.

„Свидетели сме, че това се случва в годините непрекъснато и нищо не се променя. Ако поставим нещата на по-широка основа, трябва да се работи по превенция и възпитание на младите хора – те да бъдат свързани със социални ангажименти. Сега те се намират в едно пространство, което за тях е абсолютно неорганизирано и могат да правят, каквото си поискат. От тази гледна точка, да извършват такива актове за тях, чисто психологически, е нещо, което е възможно”, заяви той.

Ръководството на МВР сложиха черни превръзки на очите (СНИМКИ)

Той разясни, че идеята е да се изкара от стадионите малката група хора, които създават напрежение.

„То е забранено”, каза той за вкарването на опасни предмети на стадионите.

„Въпросът е как са внесени тези бомбички”, заяви той.

Председателят на феновете на "Левски": Случилото се е грозно

„Нали трябва да има контрол на достъпа, нали сега се казва, че трябва срещу лична карта. Но личната карта ще промени ли факта, че може да се сглоби и създаде на място подобно съоръжение? Това е въпросът. Очевидно е, че този контрол трябва да бъде някакъв друг. Очевидно е, че трябва да се въведе система за постоянно видеонаблюдение с лицево разпознаване. Ако издавате персонифициран билет – това е добре, но човек може да се премести и утре ще се окаже, че на това място е бил някой друг. Ако има постоянно видеонаблюдение с лицево разпознаване, висока резолюция, видеозаписът ще установи кой е извършил този акт. Това не струва толкова много пари”, каза експертът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.